Stiinta

Armata SUA testează ochelari de realitate augmentată pentru câini

Nu sunt chiar câini cibernetici, dar Laboratorul de Cercetare al Armatei SUA a demonstrat modul în care ochelarii de realitate augmentată personalizați pot ajuta câinii să găsească oameni în timpul operațiunilor de salvare sau să adulmece materiale periculoase. Ei speră că combinația dintre tehnologia avansată și puternicul nas canin va face câinii, deținătorii și restul lumii mai în siguranță.

Într-o zi, roboții, precum faimosul Spot the Dog din Boston Dynamics, pot deplasa animalele vii din numeroasele lor roluri de căutare și salvare și de adulmecare a bombelor, dar pentru moment nasul canin depășește cu mult orice dispozitiv artificial. Combinați acest lucru cu manevrabilitatea cu patru picioare, iar câinii sunt greu de învins atunci când vine vorba de a găsi pe cineva prins sub dărâmături. Cu toate acestea, chiar și cei mai buni băieți și fete nu pot spune întotdeauna manipulatorilor lor ceea ce au văzut și nici nu pot urma instrucțiunile cele mai subtile.

La bază stă Command Sight, o companie care încearcă să îmbunătățească comunicarea între animalele care lucrează și manipulatorii lor umani. Oficiul de Cercetare al Armatei (ARO) a anunțat rezultatele studiilor pe câinii lor purtând ochelari Command Sight sau simplu zis câini, așa cum ar trebui să fie cunoscuți.

Ochelarii permit manipulatorilor să vadă prin ochii câinilor, cu camere care transmit ceea ce poate vedea un căutător înapoi către manipulator. În cealaltă direcție, manipulatorii pot oferi instrucțiuni câinelui prin crearea unui indiciu vizual, direcționând exploratorul canin îndrăzneț unde manipulatorul dorește să meargă. 

Câinii par să găsească instrucțiuni livrate în acest mod mai puțin confuze decât comenzile sonore, fără a fi nevoie să se uite în urmă pentru semnale manuale. Indicatoarele cu laser sunt deja utilizate într-un scop similar, dar se bazează pe câinele care rămâne în linia vizuală a manipulatorului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top