Stiinta

Cel mai tânăr copil care a realizat Fuziune Nucleară

Cu o amenajare minusculă construită în camera de joacă a casei părintelui său și o mulțime de geniu, Jackson Oswalt tocmai a intrat în Guinness World Records ca fiind cea mai tânără persoană care a realizat fuziunea nucleară vreodată.

Cu câteva ore înainte de a împlini 13 ani, Jackson a reușit să contopească doi atomi de deuteriu împreună într-un mic fusor de masă construit în întregime de el însuși. Un fuzor este un dispozitiv care utilizează un câmp electric pentru a încălzi ionii la temperaturi extreme capabile să faciliteze fuziunea nucleară. Extragerea energetică masivă și temperaturile nebunești fac din construcția fuzoarelor de casă un lucru impresionant, dar există o comunitate online înfloritoare care o face posibilă.

În experimentul său de acasă cu sediul în Memphis, Tenessee, Jackson și-a folosit fusorul pentru a ciocni atomi de deuteriu, un izotop stabil de hidrogen, pentru a încerca fuziunea nucleară.

„Am reușit să folosesc electricitatea pentru a accelera doi atomi de deuteriu împreună, astfel încât acestea să se contopească într-un atom de heliu 3, care eliberează, de asemenea, un neutron care poate fi folosit pentru a încălzi apa și pentru a transforma un motor cu abur, care la rândul său produce electricitate ”, a explicat Jackson în videoclipul Guinness World Records de mai jos.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top