Social

Combaterea cancerului: O mai bună protecție a lucrătorilor

În fiecare an, aproximativ 120.000 de cazuri de cancer legate de muncă apar ca urmare a expunerii la agenți cancerigeni la locul de muncă în UE, ducând la aproximativ 80.000 de decese anual. Pentru a îmbunătăți protecția lucrătorilor împotriva cancerului, Comisia a propus astăzi să limiteze în continuare expunerea acestora la substanțele chimice care cauzează cancer.

Directiva privind agenții cancerigeni și mutageni este actualizată în mod regulat în conformitate cu noi dovezi științifice și date tehnice. Trei actualizări anterioare au abordat expunerea lucrătorilor la 26 de produse chimice. Propunerea de astăzi adaugă limite de expunere ocupaționale noi sau revizuite pentru următoarele substanțe:

Acrilonitril (limită nouă)

Compuși de nichel (limită nouă)

Benzen (limita revizuită în jos)

Introducerea unor limite de expunere ocupaționale noi sau revizuite pentru acrilonitril, compuși de nichel și benzen va avea beneficii clare pentru lucrători. Cazurile de cancer și alte boli grave legate de muncă vor fi prevenite, îmbunătățind sănătatea și calitatea vieții.

De asemenea, propunerea va aduce beneficii companiilor prin reducerea costurilor cauzate de sănătatea profesională și de cancer, precum absențele și plățile asigurărilor.

Această inițiativă a fost dezvoltată în strânsă colaborare cu oamenii de știință și cu reprezentanți ai lucrătorilor, angajatorilor și statelor membre ale UE. Partenerii sociali (sindicatele și organizațiile patronale) au fost, de asemenea, implicați printr-o consultare în două etape.

Propunerea Comisiei va fi negociată acum de Parlamentul European și Consiliu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top