Stiinta

Joaca într-un mediu natural întărește sistemul imunitar al unui copil într-o lună

Trecerea locului de joacă al unui copil de la pietriș la podeaua naturală a pădurii le-ar putea oferi un sistem imunitar mai bun în doar o lună, expunându-i la o varietate mai mare de bacterii ale pielii și intestinelor. Așa cum spune vechea înțelepciune, noile cercetări sugerează că mai ales copiii din oraș ar putea deveni mai sănătoși dacă își petrec mai mult timp jucându-se afară în murdărie.

Aceste descoperiri au fost recoltate recent dintr-un proces efectuat în Finlanda de Universitatea din Helsinki. După cum s-a raportat în revista Science Advances, cercetătorii au studiat 75 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani la 10 grădinițe din două orașe finlandeze, Lahti și Tampere, și s-au uitat să vadă cum o schimbare a mediului lor de joc le-a modificat și pielea și microbiota intestinală. 

Patru dintre centrele de zi au beneficiat de o renovare care le-a transformat locurile de joacă din pietriș într-un câmp compus din sol și ierburi de pădure. Trei grădinițe aveau deja acest cadru și alte trei își păstrau vechiul lor loc de joacă cu suprafață de pietriș. La o lună după schimbare, oamenii de știință au colectat mostre de piele, sânge și materie feclă de la toți copiii.

În ciuda faptului că au trecut doar câteva săptămâni, cercetătorii au observat o diferență dramatică. Microbiota copiilor din grădinițele renovate se schimbase rapid pentru a deveni mai asemănătoare microbiomilor copiilor care frecventau grădinițele orientate spre natură. Această schimbare s-a reflectat, de asemenea, în sistemul lor imunitar, copiii de la centrele de zi renovate dezvoltând un raport mai mare dintre proteinele antiinflamatorii și proteinele pro-inflamatorii din sângele lor, indicând că sistemul lor imunitar era în formă radiantă.

„Am fost surprinși că descoperirile au fost atât de clare, chiar dacă nu am obținut atât de mulți participanți pe cât am sperat”, a declarat într-un comunicat Aki Sinkkonen, autor al studiului și cercetător la Institutul de Resurse Naturale din Finlanda din Turku.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top