Stiinta

La spitalul Sfânta Maria s-a făcut primul transplant de plamâni din România

„Un subiect atât de nobil, cum e acela de a face bine unui om, poate fi manipulat și dus în zone extremiste, în care nici nu ar trebui să ajungă. (…) Știți că noi am făcut primul transplant sub amenințarea unui protest în fața spitalului? S-au făcut apeluri pe Facebook pentru asta. A trebuit să-i instruiesc pe oameni, să golesc parcarea pentru a se vedea că nu sunt doctori în spital. Avem și noi încărcătura noastră emoțională, suntem oameni, nu ne trebuia un stres în plus. Transplantul se făcea într-un spital românesc. Era un eveniment care ar fi trebuit susținut, nu huiduit”, a declarat pentru Q Magazine dr. Narcis Copcă.

Un spital austriac l-a refuzat pe Bogdan Amariței de două ori pentru transplant. Primul motiv a fost existența altor patru pacienți români pe lista spitalului. Cel de-al doilea refuz a fost motivat de faptul că spitalul nu mai face transplant decât celor până în 30 de ani, iar pacientul român depășise cu 7 ani această limită. Amariței era diagnosticat din 2011 cu insuficiență respiratorie cronică, iar din  2014 a trăit conectat la tubul de oxigen, plămânii săi funcționând doar la 14% din capacitate. Trei ani a așteptat acest transplant.

„Numai cu oxigen, numai dependent de oxigen, nu puteam să plec din casă, stăteam un pic pe scară, intram înapoi, mi-era foarte greu. Era o viaţă în care mai mult mă chinuiam decât trăiam. Acum mi s-a schimbat total, am trăit o a doua naștere. Trebuie să mulţumesc domnilor doctori, echipei care a stat lângă mine 24 de ore din 24 şi m-a ajutat (…) Nu mi-a fost frică. Am trăit multe clipe grele trei ani de zile. Toată lumea știa că este o operație foarte grea. Eu aveam 45 de kilograme, a fost foarte riscant pentru medici. Acum am 54 de kilograme. Când am intrat în operație, mi-am făcut o cruce mare și am spus Doamne-ajută. (…). A meritat riscul”, a spus Bogdan Amariței în cadrul emisiunii Sinteza zilei de la Antena 3.

„Statul român a plătit 250 de milioane de euro către țările din Uniunea Europeană, iar comisionul societăților care-i trimit pe acești pacienți în străinătate pentru diferite tratamente și operații, variază între 10 și 20%. Este verificabil acest fapt. Domeniul transplantului este o vacă foarte bună de muls. Fac precizarea că am fost sprijiniți de toți miniștrii Sănătății, cu o singură excepție: Vlad Voiculescu”, a declarat pentru Q Magazine chirurgul Narcis Copcă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top